De geheimen van onze ademende kledij!

Als we lopen, warmt ons lichaam op door de samentrekking van de spieren. Om die warmte te kunnen afvoeren, zweten we! Een uitdaging voor onze ontwerpingenieurs die kledij op punt hebben gesteld...die ademt!

 

Waarom zweten wij?

Het menselijk lichaam zit fantastisch in elkaar: het regelt voortdurend zijn eigen thermisch evenwicht om een temperatuur van ongeveer 37°C te behouden. Als het koud is, warmt het lichaam zichzelf op door de spieren te activeren omdat deze warmte opwekken: daarom trillen en beven we, of krijgen we "kippenvel". Als het warm is, neemt de temperatuur van het lichaam toe. Deze warmte moet dus afgevoerd worden omdat hyperthermie de goede werking van ons organisme in het gedrag zou brengen.

Warmte wordt beter overgebracht via water dan via lucht. Daarom voelt een douche van 30° bijvoorbeeld fris aan, terwijl is een dag van 30° al heel warm is. Als de temperatuur van het lichaam te hoog wordt, treden de zweetklieren in werking en scheiden ze zweet af, dat voor 99% uit water bestaat. Er verschijnen heel kleine zweetdruppeltjes aan het huidoppervlak, die energie nodig hebben om te verdampen. Hiervoor gebruiken ze de warmte van ons lichaam. De warmte wordt afgevoerd door de verdamping van het zweet en het lichaam koelt af.

 

Transpiratie en lopen

Het verschijnsel transpiratie is tegelijkertijd essentieel en problematisch bij het lopen.
- Essentieel, omdat een verhoging van de lichaamstemperatuur gevaarlijk is. De gevolgen van hyperthermie zijn zeer ernstig: gevoel van zwakheid, duizelingen, misselijkheid, bewustzijnsverlies. Ernstige hyperthermie kan zelfs fataal aflopen. Gelukkig zijn de symptomen progressief.

- Problematisch, want transpiratie betekent ook vochtverlies. Een daling van het lichaamsgewicht met 2% door dehydratatie kan een prestatieverlies van ongeveer 20% veroorzaken! Transpiratie kan ook een ongemakkelijk gevoel geven. Kleren worden nat en kleven aan de huid, irritatieproblemen verergeren. In de winter bedekken lopers zich om geen kou te hebben. Hierdoor stijgt hun lichaamstemperatuur snel en willen ze kledij uittrekken. Na het beëindigen van de loopsessie worden lopers blootgesteld aan het gevaar van "freezing":  de omgevingskou wordt nog erger gevoeld doordat het lichaam vochtig is.

 

Kledij die het zweet afvoert

Ademende kledij heeft niet als doel het verschijnsel transpiratie te blokkeren, maar wel de nadelen ervan te beperken. Om een product te ontwikkelen dat aan deze eisen voldoet, is een stof met bijzondere eigenschappen nodig. Technisch gezien, verenigt deze stof 3 eigenschappen die het mogelijk maken zweet doeltreffend af te voeren:

- Absorptie: bestaat uit kunstvezels die veel water kunnen absorberen.

Absorbtion

- Afvoer: door de eigenschappen van de stof kan het vocht van binnen (kant van de huid) naar buiten afgevoerd worden.

Transfert transpiration

Hierdoor kan het water op natuurlijke wijze afgevoerd worden van de binnenlaag naar de buitenlaag.

- Droging : de vezels worden op een maximum transpiratie oppervlak om de verdamping en drogen bevorderen

textile running séchage

Het bewijs op video!

Binary DataEQUAREA

Alle Kalenji-kledij werd ontworpen om te lopen en integreert technologie die ’de afvoer van zweet mogelijk maakt  waardoor in de beste omstandigheden gelopen kan worden.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN