bien choisir ses running

6 tips om de juiste loopschoenen te kiezen

(9)


Om in de beste omstandigheden te lopen, is het aan te raden een paar loopschoenen aan te schaffen die je goed zitten en die specifiek ontworpen zijn voor hardlopen! Op die manier vermijd je: blaren, verstuikingen en andere blessures.

 

1. Zorg voor de juiste maat

Wanneer je loopt, glijdt je voet enkele millimeters, soms zelfs een centimeter naar voren. Wanneer je een paar schoenen past, zorg er dan voor dat je tenen de voorkant niet raken ... om te vermijden dat je blaren of blauwe teennagels oploopt! Er moet een ruimte van een centimeter zijn tussen je tenen en de voorkant van de schoen. Je  loopschoenen zullen dus doorgaans een halve maat tot een maat groter zijn dan je gewone schoenen.

 

2. Houd rekening met je gewicht

Iemand die 60 kg weegt, kiest niet hetzelfde model van schoenen als iemand die 80 kg weegt.

Wist je dit?
Tijdens het lopen moet je lichaam elke keer wanneer je voet de grond raakt ongeveer drie keer je lichaamsgewicht opvangen. De schokgolf van die impact loopt van de hiel tot bovenaan de ruggengraat. De gewrichten fungeren als schokdempers, maar ze worden zwaar op de proef gesteld. Een paar goede loopschoenen is dan ook essentieel om de schokken op te vangen en de trillingen te verspreiden.

Daarom moet je, wanneer je meer dan 80 kg weegt, veel belang hechten aan schokdemping. Kies  bij voorkeur een tussenzool gemaakt uit steviger schuim en een extra schokdempingstechnologie ter hoogte van de hiel en voorvoet.

 

3. Verharde of onverharde ondergrond?

Je schoen moet aangepast zijn aan de ondergrond waar je op loopt. Als je op de weg loopt, is schokdemping erg belangrijk want het is op dit soort ondergrond dat schoenen het meest verslijten. Loop je op een onverhard terrein, kies dan voor een goede ondersteuning van de voet en een geribbelde zool die is aangepast aan natuurlijke hindernissen.

 

4. Hoe weet ik wat mijn voetafrol is?

Elke loper heeft zijn eigen manier van lopen. De beste manier om je voetafrol te bepalen, is kijken op welke manier de zool van je loopschoenen verslijt. Als je niet over loopschoenen beschikt waarop je de slijtage van de zool kan zien, raden wij je aan om langs te gaan bij een podoloog die je voetafrol kan bepalen.

 

5. Ga je schoenen passen op het eind van de dag

Tijdens inspanningen zwelt je voet op en na meer dan 30 tot 45 minuten lopen beginnen je schoenen te knellen. Koop je loopschoenen dus bij voorkeur 's avonds, wanneer je voeten opgezwollen zijn.

 

6. Wanneer zijn je schoenen aan vervanging toe

Wacht niet tot je blessures hebt om je loopschoenen te vervangen. Met schoenen met een dikke zool doe je ongeveer 1.500 tot 2.000 kilometer. Voor lichtere schoenen reken je maximaal 500 kilometer (specifieke modellen voor wedstrijden).

 

Succes met je training!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN