faire du vélo

5 redenen om fietsen toe te voegen aan je trainingschema


Als we het over fietsen hebben, kan het gaan over MTB(mountainbike) of hybride of racefietsen. Mountainbiken is bijvoorbeeld warm aanbevolen voor traillopers. Bovenop de gebruikelijke cardiotraining leer je er namelijk ook de juiste trajecten te lezen. Dat is van essentieel belang bij technische afdalingen op bergpaden.

 

1. Om te herstellen na een loopsessie (of een lange sessie)

De fiets bezorgt je een actieve recuperatie. Actieve recuperatie is vaak heel wat interessanter dan de absolute rust na een inspanning. De toxines die zijn vrijgekomen tijdens de inspanning worden nadien namelijk sneller afgevoerd door een licht intensieve spieractiviteit. Je voornaamste doel zal zijn om snel genoeg je benen te "draaien" (80 tot 90 toeren/min) in een voldoende lage versnelling, zodat je slechts een lichte weerstand ondervindt. De sessie duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur afhankelijk van je trainingsniveau.

 

2.  Om de training te hervatten na een blessure (of een activiteit voort te zetten tijdens een blessure)

Afhankelijk van de ernst of de plaats van je blessure is fietsen vaak een sportief alternatief dat geen pijn doet terwijl lopen niet mogelijk is. Door fysiek actief te blijven, kan je gemakkelijker je fysieke en cardiovasculaire capaciteiten onderhouden. Zo hervind je veel vlugger je initiële niveau wanneer terug begint te lopen.

>Hervat je het sporten na eenvolledige stop, dan is je fiets onmisbaar. Die biedt je namelijk de mogelijkheid om rustig te hervatten door lopen en fietsen af te wisselen.

 

3.  Om je trainingsvolume op te drijven

Met fietssessies kan je je wekelijkse trainingsvolume uitbreiden en het risico op kwetsuren door de impact van de grond beperken. Je kan ook lange fietstochten maken in aanvulling op je runs.

Of je kan de techniek van "voorvermoeien" toepassen, waarbij je op je fietssessie onmiddellijk een looptraining laat aansluiten. Op die manier loop je terwijl het glycogeen in je lichaam reeds of toch al gedeeltelijk is uitgeput. Je hebt dan vlugger het voldane gevoel op het einde van een loopsessie én je vermindert de kans op blessures.

 

4.  Om je spierkracht te ontwikkelen

Door hellingen op te rijden met een hoge versnelling zal je snel merken dat je nog dijspieren hebt! Je kan die beklimmingen zittend op je zadel of beter nog "en danseuse" afleggen.

 

5.  Om jezelf een pleziertje te gunnen!

Fietsen is een uitstekende manier om trainingen aangenamer en luchtiger te maken, om nieuwe horizonten te ontdekken en om sport eens in een andere vorm te gieten. Het is dus een uitstekend middel om je motivatie te behouden.

 

Kortom, de fiets behoort tot de trouwste vrienden van de loper. Gebruik hem! Maar misbruik hem niet... Het grootste gedeelte van je training moet nog steeds uit lopen bestaan.
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN