courir par temps chaud

10 onmisbare tips om te lopen bij warm weer

(3)


Voor de meeste lopers is de zomer het seizoen bij uitstek om te beginnen met lopen of om vorderingen te maken. Ongeacht je ervaring en voorbereiding is het belangrijk dat je lichaam zijn warmte kwijt kan en dat je niet teveel "warmte"-energie opneemt tijdens het lopen.

 

Volg de tien punten van ons programma "lopen bij warm weer":    

 

1. Wen je lichaam aan de warmte

Plan een aangepast loopschema om te wennen aan de zomerse temperaturen. De lente is hier een ideale periode voor, met dagen die stilaan zonniger worden. Volg enkele weken een trainingsschema dat is aangepast aan jouw niveau.

 

2. Loop bij voorkeur in de schaduw en op tijdstippen wanneer het fris is

Vermijd de warmste uren en loop bijvoorbeeld 's ochtends vroeg (voor je naar het werk vertrekt) of 's avonds na het werk. Zoek zo veel als mogelijk de schaduw op (parken, bosweggetjes …), je lichaam zal geleidelijk wennen aan de warmte.

 

3. Beperk de duur van je opwarming

In de zomer mag de opwarming korter zijn dan in de winter. Door de hogere omgevingstemperatuur zijn je spieren sneller opgewarmd. Pas je behoeften voor opwarming aan de temperatuur en aan je lichaamsgevoel aan.

 

4. Kies ademende en ruimzittende kleding

Draag voor het lopen bij voorkeur ademende kleding. Zo kan je lichaam gemakkelijker afkoelen tijdens de inspanning. De loopoutfits voor de zomer zijn perfect geschikt om te lopen bij warm weer, de technische stoffen voeren transpiratie goed af en vergemakkelijken het verdampen van de warmte.

 

5. Koel je lichaam af voor en tijdens het lopen

Voor het lopen kun je je lichaam afkoelen met een lauwe douche. Zo verlaag je je lichaamstemperatuur, dat is vooral nuttig wanneer je 's avonds loopt na het werk. Wanneer je het tijdens het lopen te warm krijgt, maak je je kleding, pet en/of haren nat.

 

6. Drink genoeg voor en tijdens het lopen

Absoluut noodzakelijk om in goede conditie te blijven tijdens het lopen. Genoeg drinken is belangrijk in elk seizoen, niet alleen tijdens het lopen maar ook er voor en erna. Het is immers niet voldoende om te hydrateren tijdens het lopen, het organisme moet ook een groot vochtkapitaal hebben voor de inspanning en voldoende aangevuld worden na de inspanning.

Een goede raad: wacht niet tot je dorst hebt om te drinken. Als je dorst hebt, heb je al een vochttekort van 1%, wat gelijk staat met een vermindering van je lichamelijke capaciteiten met 10%. Om al je middelen maximaal te benutten, drink je best om de 10’ tot 15’ kleine slokjes.

Denk erom: bij een intensieve of lange wedstrijd bij warm weer verliest het lichaam niet alleen water, maar ook mineralen. De loper moet dat verlies aan elektrolyten aanvullen om zijn uithoudingsvermogen te behouden, met een isotone glucoserijke drank (met 50 g koolhydraten per liter).

 

7. Draag een pet

Een pet is onmisbaar om je te beschermen tegen de zon en de lichaamswarmte beter af te voeren via het hoofd (transpiratie). Om af te koelen kan je je pet natmaken.

 

8. Bescherm huid en ogen tegen de zon

Zon is fijn voor de gezondheid, maar schadelijk voor de huid! Bescherm je gelaat, armen en benen met een zonnecrème met hoge factor (minstens 20).

Net als de rest van je lichaam ondervinden je ogen hinder van de agressieve zonnestralen, daarom moet je ze tijdens het lopen beschermen met een aangepaste zonnebril. Zo voorkom je hoofdpijn en een achteruitgang van je gezichtsvermogen.

 

9. Overschat jezelf niet en stop meteen bij de eerste tekenen van een hitteslag!

Een hitteslag kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de loper. Warmte en vocht zijn de eerste factoren die de lichaamstemperatuur doen stijgen. Elke loper moet de eerste tekenen van een hitteslag kunnen herkennen (misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, desoriëntatie, plotse vermoeidheid …), meteen stoppen en in de schaduw gaan zitten.

 

10. Koel bij aankomst je lichaam geleidelijk af

Spring niet meteen onder een koude douche maar laat je lichaamstemperatuur geleidelijk zakken, verstuif wat water en drink een glucosedrank om je energiepeil aan te vullen.

 

NIET VERGETEN: Warmte en zon zijn goed voor het hele lichaam, maar die natuurelementen kunnen gevaarlijk zijn wanneer de loper niet de juiste voorzorgen neemt. Als loper heb je verschillende preventiemiddelen ter beschikking om je te beschermen tegen zonnestralen en het teveel aan warmte af te voeren of te voorkomen dat het lichaam teveel warmte opneemt

 

 

Zonbescherming, hydratatie, preventie ... Voor wie loopt in de zomer!
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN